Ena izmed stvari, ki jih bomo vključili, oz. že vključujemo v svoje angleške učbenike, so miselni vzorci obravnavanih slovničnih časov. Snov pri angleščini ni nekaj kar bi ob koncu šolskega leta izbrisali in začeli na novo. Kljub temu se vsako leto znova vračamo, marsikdo na začetek. Z uporabo miselnih vzorcev bomo za svoje možgančke naredili zemljevid, ki nas bo takoj spomnil na stvari, ki so nam med počitnicami pobegnile. Oglejte si miselne vzorce, ki so nastajali pri naših učencih in preberite, za kaj vse in na kakšen način jih lahko uporabljate..

Mindmapping je eden izmed najboljših načinov, kako ujeti svoje misli in jih pripeljati na papir. Miselnih vzorcev ne uporabljamo samo za delanje zapiskov, z njimi smo lahko bolj kreativni, si več zapomnimo in bolj učinkovito rešujemo probleme.

Pri miselnem vzorcu uredimo misli, informacije okrog osrednje teme, glavne ideje. Veje so pod-teme, ki jih lahko nadaljnje poljubno razvejamo.

Z njimi se lahko lotimo česarkoli. Učenja novega besedišča, načrtovanja svoje prihodnosti ali celo izboljševanja svojih navad. Lahko povzamemo knjigo ali določimo cilje. Fantastični so za skupinske možganske nevihte in pomoč pri predstavitvah.

Bolj učinkoviti kot druge linearne oblike zapiskov so zaradi cele vrste razlogov.

 • Ker je to grafično orodje, lahko vključuje ključne besede, slike, števila in barve. Na ta način se nam vsebina prej vtisne v spomin in zabavneje jih je pripravljati in ponovno pregledovati. Kombinacija slik in besed je šest krat bolj učinkovita za zapomnitev kot suhoparni zapiski.
 • Miselni vzorci povezujejo in kupčkajo koncepte po ključu naravnih asociacij. Na ta način se rojevajo nove ideje, najde se globlji pomen in širše razumevanje tematike. Na ta način lahko tudi najdemo nove rešitve in informacije, ki nam manjkajo.
 • Na enem mestu imamo pregled nad široko tematiko, ki vsebuje veliko količino informacij.
 • Je intuitivni način organiziranja podatkov, ker sledi načinu, po katerem delujejo naši možgani – ideje se odbijajo ena od druge, se povezujejo med seboj.
 • Hitro lahko oblikujemo nove ideje in sledimo novim kreativnim vzorcem.

 

Včasih nas skrbi, da bomo za oblikovanje miselnih vzorcev potrebovali preveč časa, nam pa delo z miselnimi vzorci v bistvu prihrani čas, ker nam ni treba znova in znova prebirati zapiskov. Med njihovim izdelovanjem se poglobimo v določeno snov, vprašanje in se zato naše razumevanje poveča. Sličice in ključne besede, ki jih vključimo, pa v trenutku sprožijo dostop do cele verige informacij.

Ko imamo problem, ki ga ne znamo rešiti, lahko s postavljanjem osnovnih vprašanj pristopimo k reševanju problema na čisto nov način, zmoremo pogledati na situacijo z več zornih kotov.

Miselne vzorce lahko rišemo na papir, lahko pa to počnemo tudi na spletu, recimo na XMind.

Koraki za izdelavo dobrega miselnega vzorca so sledeči:

 1. Začni na sredi ležeče postavljenega lista. To daje možganom svobodo, da se širijo v vse smeri in se izražajo bolj naravno in neobremenjeno.
 2. Uporabi SLIČICO za svojo osrednjo idejo. Zakaj? Slika je vredna več kot tisoč besed in vzpodbudi našo domišljijo.
 3. Vseskozi uporabljaj barve! Barve so našim možgančkom zanimive, dodajajo energijo kreativnemu razmišljanju, povezuejejo obe polovici možgan.
 4. Povezuj osrednjo idejo z vejami v pod-ideje, pojdi od tod še globlje. Možgani delujejo na ravni asociacij, povezujejo stvari v skupine, zato si na ta način več zapomnimo.
 5. Veje naj bodo rahlo zavite, ne ravne – tako kot je to v naravi.
 6. Za vsako vejo izberi ključno besedo. Na ta način so naši miselni vzorci močnejši in bolj fleksibilni.
 7. Vseskozi vključuj sličice. Če je vsaka sličica vredna tisoč besed, jih je deset vrednih 10 000 besed.

Tisti, ki ste se prebili do konca, lahko opazite, da so učenci še vedno skeptični do uporabe sličic, čeprav so le-te med ključnimi sestavinami dobrega miselnega vzorca. Za tiste, ki pa bi radi izvedeli več, pa svetujem, da pregledate spodnje povezave.

(Skupno 353 obiskov, današnjih obiskov 3)